Alles over Harlingen

Alles over Harlingen

Harlingen is een van de elf Friese steden en telt ongeveer 16.000 inwoners. Harlingen is de op vier na grootste stad in Friesland. Harlingen was vroeger bekend als handelshaven en tegenwoordig mag de stad zich een monumentenstad noemen. In Harlingen zijn er altijd grote schepen te bezichtigen en je kunt jezelf op het water ook vermaken met bijvoorbeeld een zeiltochtje. De stad is mede door het prachtige uitzicht op zee een toeristen trek pleister geworden.

Geschiedenis van Harlingen

De geschiedenis van Harlingen is interessant te noemen. Harlingen kreeg al stadsrechten in 1234. Dit betekend dat deze stad ouder is dan Leeuwarden en zelfs als Amsterdam. Gelukkig is dit in de stad nog steeds terug te zien in de vele monumenten. De haven van Harlingen is ontstaan in 1157. In die tijd werd in het dorp Almenum een klooster gesticht genaamd Ludingakerke. Dit werd het rijkste klooster van Friesland. Door het klooster in Almenum werd ook Harlingen bekend en kreeg het zo snel zijn stadsrechten. De monniken van het klooster zorgden namelijk voor grachten, zodat de handel nog beter verliep.

Bezienswaardigheden in Harlingen

Harlingen is nog steeds een echte haven stad. Waar er vroeger veel werd gehandeld vanuit de haven leent de haven zich tegenwoordig voor het maken van wandelingen met vrienden of familie. Een rondje door Harlingen brengt je bij de grachten waar indrukwekkende schepen zijn aangelegd en waar oude gebouwen de grachten sieren. Deze schepen zijn niet alleen om naar te kijken je kunt ook meezeilen. In Harlingen worden veel zeilevenement voor jong en oud georganiseerd. Als je dieper de geschiedenis in wilt duiken dan dien je het Hannema huis te bezoeken. Dit is een museum waar je alles leert over de cultuur en de historie van Harlingen.

Weer en klimaat Harlingen

Doordat Harlingen dicht aan het water ligt en zich aan de zijkant van het land bevindt, is het weer in Harlingen vaak stormachtig te noemen. Als de zon schijnt is het natuurlijk ook hier lekker vertoeven met temperaturen rond de 20 graden in de zomer. Het is ook mogelijk dat dit hoger is tijdens bijvoorbeeld een hitte golf. In de lente en de zomer is Harlingen prachtig om te bezoeken vooral omdat het Harlinger strand een mooi uitzicht heeft. In de winter is het hier gemiddeld 5 graden. Als je een bezoek aan Harlingen brengt in de winter is het zaak om je dik in te pakken. Toch is het ook heel gezellig in de winter, vooral in de binnenstad van Harlingen waar de lichtjes branden.

MEER ARTIKELEN

RECENTE BERICHTEN