De voordelen van afval scheiden

Eigenlijk weten we allemaal wel dat afval scheiden belangrijk is, maar waarom, dat is niet altijd helemaal duidelijk. Waarom is afval scheiden bijvoorbeeld zo goed voor het milieu en zitten er nog andere voordelen aan het scheiden van afval? Zeker! In dit artikel sommen we drie voordelen voor je op.

Het is goedkoper

Afval scheiden is goedkoper. Afval dat niet gescheiden wordt, komt namelijk bij het restafval terecht. Restafval is de duurste vorm van afval en dat maakt dus ook dat jij al snel een hoop geld kwijt bent aan het laten ophalen en verwerken van je afval. Zonde, want afvalverwerking door Renewi hoeft helemaal niet duur te zijn. Door afval te scheiden lijkt het misschien alsof je meer vormen van afval hebt, maar nu je ook zaken als plastic, glas, karton en groen apart inlevert, ben je een hoop minder geld kwijt.

Het is beter voor het milieu

Ja, het scheiden van afval is goed voor het milieu, maar waarom eigenlijk? Door afval te scheiden worden verschillende materialen bij elkaar gesorteerd. Dat maakt dat het afval gemakkelijk naar de juiste plek gestuurd kan worden om gerecycled te worden. Door afval te recyclen, zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig om producten zoals kunststof en papier te maken. Belangrijk, want het winnen en maken van die grondstoffen gaat vrijwel altijd samen met een hoge CO2 uitstoot. Kun je het winnen en maken van nieuwe grondstoffen beperken, dan kun je ook de CO2 uitstoot beperken.

Je krijgt meer inzicht in je afvalproductie

Dit klinkt misschien niet direct als een voordeel, wat heb je er immers aan om te weten hoeveel afval je produceert? Toch is het handig. Weet je bijvoorbeeld dat je erg veel plastic afval produceert dan kun je maatregelen gaan ondernemen om minder plastic afval te produceren. Dat is belangrijk, zo zorg je er immers voor dat je vervolgens minder hoeft te betalen om het afval af te laten voeren. Daarbij is afval besparen altijd beter dan het recyclen.