De monumentale binnenstad van Harlingen

De monumentale binnenstad van Harlingen

In de binnenstad van Harlingen waan je jezelf in de tijden van weleer. De Binnenstad van Harlingen grenst direct aan de zee en dit brengt een relaxte sfeer met zich mee en ook een hoop historie. Een wandeling door de binnenstad is als een wandeling door een plaatje uit een geschiedenisboek. Er zijn namelijk prachtige oude panden en pakhuizen te bewonderen. Deze pakhuizen zijn voorzien van intrigerende namen van overzeese landen en steden waarmee handel werd gedreven. Een aanrader is de Zoutsloot. Hier zijn alle huizen gerestaureerd en in oude staat hersteld. Deze omgeving is als een waar openluchtmuseum. In de binnenstad van Harlingen is ook een Engelse tuin te vinden. Deze groene oase werd ontworpen door tuinarchitect Roodbaard en is in oude luister hersteld.

De monumenten

Harlingen behoort tot een van de steden met de hoogste monumentendichtheid van Nederland. Harlingen kreeg er in de jaren zestig door de monumentenwet opeens ruim 500 monumenten bij, die veelal niet meer in goede staat verkeerde. Dit waren vooral monumentale panden die wel wat onderhoud konden gebruiken. Harlingen werd in een klap de eerste Friese monumentenstad. Deze wet heeft er wel voor gezorgd dat Harlingen nog steeds veel monumenten heeft om te bekijken en te ontdekken. Als deze wet er niet was gekomen waren veel monumenten waarschijnlijk afgebroken. Het stadhuis van Harlingen is een van deze monumentale panden die nu weer in ere is hersteld.

De omgeving van de Zoutsloot

Doordat Harlingen dicht aan het water lIn de 16e eeuw waren de meeste zoutketen gevestigd in de buurt van de Zoutsloot in Harlingen. De straatnamen als Westerkeetstraat, Oosterkeetstraat, Zoutsloot en Zoutstraat verwijzen nog steeds naar dit verleden. Door de ontdekking van het zout in Twente verdween de zoutindustrie uit Harlingen. Leuk om te weten is dat boeven in die tijd werden veroordeeld tot de pekelkuip, een grote ton met zout water waarin ze dan lange tijd moesten staan.
igt en zich aan de zijkant van het land bevindt, is het weer in Harlingen vaak stormachtig te noemen. Als de zon schijnt is het natuurlijk ook hier lekker vertoeven met temperaturen rond de 20 graden in de zomer. Het is ook mogelijk dat dit hoger is tijdens bijvoorbeeld een hitte golf. In de lente en de zomer is Harlingen prachtig om te bezoeken vooral omdat het Harlinger strand een mooi uitzicht heeft. In de winter is het hier gemiddeld 5 graden. Als je een bezoek aan Harlingen brengt in de winter is het zaak om je dik in te pakken. Toch is het ook heel gezellig in de winter, vooral in de binnenstad van Harlingen waar de lichtjes branden.

De Zoutlsoot buurt was sterk verwaarloosd. Er waren veel huizen in erbarmelijke slechte staat. Door een fabriek werd er een stichting opgericht die al deze huizen in Harlingen heeft gerestaureerd. Zoutsloot 43 was het eerste huis dat werd aangepakt. Aan de bronzen borden die aan de huizen hangen is er te zien wanneer welk huis is gerestaureerd. Deze monumentale panden zijn plezierig voor het oog en dragen dus honderden jaren aan historie met zich mee.

MEER ARTIKELEN