Hoe weet je of je hard of zacht leidingwater hebt?

Hoewel het Nederlandse leidingwater altijd van een uitstekende kwaliteit is, is er nog altijd een groot verschil tussen hard en zacht leidingwater. Dit kan zelfs per regio verschillen, omdat niet iedereen water krijgt uit dezelfde bron. Vaak merk je het verschil tussen hard en zacht water pas wanneer je zelf zacht water hebt.

De beste manier om te zorgen voor zacht leidingwater

Met een waterontharder in Westland zorg je ook bij jou thuis voor zacht water. Dit heeft verschillende voordelen ten opzichte van hard, calciumrijk water. Zo gaan huishoudelijke apparaten langer mee als je zacht water gebruikt. Daarnaast heeft zacht water ook een positief effect op de gezondheid van je huid.

Welk verschil is er tussen zacht en hard water?

Het merendeel van het leidingwater dat in Nederland wordt gewonnen (bijna twee derde van het totaal) is afkomstig uit het grondwater. Nog eens een derde is afkomstig uit oppervlaktewater. Slechts één procent van het totaal komt uit de duinen. Omdat het meeste water dus uit de bodem komt, hebben we in Nederland te maken met vrij veel calcium in ons drinkwater. Zelfs na uitgebreide filtratie door het waterleidingbedrijf blijven er veel kalkdeeltjes in het water aanwezig. Deze kalkdeeltjes maken het water hard. Met een waterontharder Westland kun je het leidingwater dat jouw woning binnenkomt extra filteren. Zo wordt het niet alleen zuiverder, maar ook veel zachter.

Hoe meet ik de hardheid van mijn water?

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen hoe hard jouw kraanwater is. Zo kun je online speciale teststrips kopen om je waterhardheid te meten. Het nadeel van deze teststrips is dat ze de waterhardheid aangeven in onder meer 7 dH, 10 dH, 15 dH en 20 dH, waarbij dH staat voor Duitse hardheid. Het drinkwater bij ons in Nederland ligt echter tussen de 8 dH en 12 dH, zodat je de hardheid niet heel nauwkeurig kunt meten. Je kunt de waterhardheid in je woning ook meten via de druppeltest, waarbij je een testvloeistof aan een bekertje water toevoegt. Verder bestaan er diverse sites waarop je je woonplaats of postcode kunt opgeven en vervolgens direct ziet hoe hard het water in jouw woonplaats is.